Ben je hoogsensitief?

HSP is geen diagnose, maar een karaktereigenschap!

Deze eigenschap is amper 25 jaar bekend, en er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat hoogsensitiviteit aangeboren en erfelijk is. 

Op internet vind je verschillende testen die je kunt invullen. De 1e HSP test werd ontwikkeld door psychotherapeut Elaine Aron. Deze test is door de jaren heen al een aantal keer herzien, waarbij vaak de nadruk lag op de minder positieve kanten van deze eigenschap.

Drs. Esther Bergsma (sociaalwetenschappelijk onderzoeker, auteur, opleider en professioneel spreker op het gebied van hoogsensitiviteit) , ontwikkelde de hoogsensitiviteitsanalyse, kortgenoemd de HSA.

Een analyse is iets anders dan een test. De test zoals Elaine Aron die ontwikkelde was bedoeld om te kunnen meten of iemand hoogsensitief is. Via statistiek zocht ze uit welke aspecten het meest onderscheidend zijn tussen hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve mensen. De 27 hoogstscorende items kwamen in de HSP-test terecht. Als je op de helft van deze vragen JA antwoordt, kan je aannemen dat je hoogsensitief bent. 

 

Drs. Esther Bergsma:

Als je met hoogsensitieve mensen werkt wil je echter niet alleen weten of degene hoogsensitief is, maar ook specificeren op welke manieren diens hooggevoeligheid in het dagelijks leven tot uiting komt. Je verkent onder meer welke aspecten van invloed zijn op de problemen die de persoon ervaart. Daarom is het belangrijk alle kernelementen van de eigenschap hoogsensitiviteit goed te bevragen. De beschikbare tests zijn daar niet geschikt voor omdat items voor diepgaande verwerking ontbreken. Daarom ontwikkelde  een analyse waarin die wel aan de orde komt en – dankzij meer items per stadia – een analyse waarmee professionals ook specifieker kunnen doorvragen.

bron Masteclass hoogsensitiviteitsanalyse van Drs. Esther Bergsma.

Handig om te weten of je hoogsensitief bent, maar nog fijner om te weten hoe jouw hooggevoeligheid  zich in het dagelijkse leven uit! Het herkennen van jouw kwaliteiten én de positieve effecten van hoogsensitief zijn komen in deze hoogsensitiviteitsanalyse heel goed naar voren, zodat jij nog beter inzicht krijgt in hoe het voor jou werkt!

 

Wil jij ook meer inzicht in jouw hoogsensitiviteit, weten hoe dat voor jou werkt en jouw hoogsensitiviteit als talent zien en inzetten?