HSP = Highly Sensitive Person

 

1 op de 5 mensen is hoogsensitief, zowel vrouwen als mannen.

Het is geen hype,  het is niet iets zweverigs en er is niks mis met je, het is een karaktereigenschap waarmee je wordt geboren.

In 1997 introduceerde de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron de term 'highly sensitive person', in Nederland ook wel hooggevoelig of hoogsensitief persoon genoemd.  In  wetenschap wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar HSP.

Omschrijving van de eigenschap HSP

Elaine Aron vatte de 4 belangrijkste kenmerken van HSP samen in het acroniem DOES, wat staat voor: diepgaande prikkelverwerking, overprikkeling, emotionele intensiteit, sensibel voor subtiliteiten.

Door steeds meer wetenschappelijk onderzoek is de omschrijving, is en blijft de definitie van hoogsensitiviteit in ontwikkeling.  

 

Definitie van hoogsensitiviteit volgens Drs. Esther Bergsma, expert hoogsensitiviteit en sociaal-wetenschappelijk onderzoeker.

 

Hoogsensitiviteit = aangeboren temperament, een biologisch verankerde eigenschap.

~Sterk ontwikkelde gevoeligheid voor interne & externe stimuli = prikkelgevoeligheid

~Diepgaand verwerkening van deze stimuli, dé kern van hoogsensitiviteit

~Hierdoor ervaar je een intensere impact, je ervaart situaties anders en intenser.

                                   

Belangrijk om te weten is dat  Dé HSPer niet bestaat,  en voor iedere HSPer het weer anders werkt.

Hoogsensitief zijn betekent dat je zeer opmerkzaam bent voor prikkels, zowel vanuit jouw omgeving als vanuit jezelf. En dat je deze prikkels diepgaander verwerkt. Gevolg van de werking van jouw brein is dat je gevoeliger kunt zijn voor stress en emotionele reacties.

De kunst is om te ontdekken waarin jij je herkent en wat voor jou werkt. Zowel de valkuilen als de voordelen, want ook die zijn er!