10 tips om te ontprikkelen

Door jouw prikkelopmerkzaamheid als HSPer verwerk je dagelijks 10 tot 100 meer prikkels per dag. Jouw brein heeft het daar druk mee! Tijd om hiervan te herstellen is dus een must, en het is handig voor jezelf om te weten hoe jij weer tot rust komt.

Tips om te ontprikkelen

voor iedereen werkt het anders, dus probeer onderstaande tips uit en ervaar wat voor jou het beste werkt!

 

1. Beweeg!

Kom in beweging en ga iets doen: wandelen, fietsen, springen, dansen, poetsen, in de tuin werken. Geef je geest een klusje, kom in actie zodat je niet hoeft na te denken. Je systeem komt langzaam aan tot rust en dan kun je weer helder nadenken.

 

2.  Koel af of warm op.

Spoel je handen en polsen onder koud stromend water, leg een icepack in je nek, of warm juist op met een kersenpitkussen.

 

3. Neem een douche of bad.

Onder stromend water, evt. een wisseldouche, komt jouw systeem tot rust. Voor veel HSPers werkt het om 's avonds een verwarmde douche te nemen om zo alle prikkels/spanning/stress letterlijk van zich af te spoelen. Ga in een ontspannen bad met een relax muziekje op de achtergrond.

 

4. Magnesium.

Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress doordat het de productie van stresshormonen reguleert en de werking van het zenuwstelsel ondersteunt. Wekelijks een voetenbadje draagt bij aan een ontspanningsmomentje voor jezelf. 

Lees meer hierover op de pagina ontspannen.

5. Schrijf!

Mij helpt het enorm om te schrijven. Vroeger schreef ik complete dagboeken vol, nu vaak op een A4. Als ik merk dat ik veel in mijn hoofd zit, ga ik er even voor zitten: zet een timer op 10 minuten en schrijf alles op papier wat in je opkomt. Niet nadenken maar schrijven. Het maakt je hoofd leeg, geeft ruimte en schept orde!  Wil je hier meer over weten google eens op Braindump.

 

6. Check je ademhaling.

Bij stress jaagt de adrenaline door je lijf wat je hartslag doet verhogen. Je ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Bij kinderen zie je dat ook vaak bij een woede uitbarsting, wat helpt is om rustig uit te blazen in het moment zelf. Is dat lastig voor je kind, oefen dan op een rustig moment met blazen door een rietje, waarbij ze een bolletje watten/knikker/balletje wegblazen. de aandacht gaat dan naar de ademhaling die daardoor weer langer wordt, je hartslag zakt en je brein geen adrenaline meer hoeft aan te maken.

Een andere fijne ademhalingsoefening is 4-7-8 ademhaling: 

Adem 4 tellen in ~ houd je adem 7 tellen vast ~ Adem vervolgens 8 tellen uit. 

Doe dit een aantal keer achter elkaar. 

 

7. Mini pauze's.

Zorg gedurende de dag voor een aantal mini pauze's: 5 minuten is al genoeg! Drink met aandacht jouw kopje koffie/thee, check jouw ademhaling, voel hoe het met jouw energie niveau is, ga naar het toilet, of kijk even uit het raam naar de wolken. Zo'n klein lummelmomentje zorgt ervoor dat je weer oplaadt.

 

8. Trek je even terug.

Ben je bijvoorbeeld op je werk en heb je behoefte aan een prikkelarm moment? Ga dan even naar een andere ruimte, desnoods het toilet. Of naar buiten. Heb je geen aparte ruimte tot je beschikking scherm jezelf dan af met een kop telefoon, met je lievelingsmuziek. Zodat je toch even jouw eigen momentje hebt. 

 

9. Naar buiten.

Ga naar buiten, de natuur in. Frisse lucht inademen, luisteren naar de fluitende vogeltjes, een zonnestraal op je gezicht, wandelen in een regenbui, of de sneeuw horen kraken onder je schoenen. De natuur heeft een positief effect op ons, zowel mentaal als fysiek. Zelf probeer ik iedere week minimaal 2x een ochtendwandeling te maken nadat ik de kinderen naar school heb gebracht. Heerlijk in de buitenlucht opladen voor de rest van de dag!

 

10. Muziek

Ik kan intens genieten van muziek, wat mijn brein dan ook weer tot rust brengt. Afhankelijk van mijn gemoedstoestand is dat rustige, ontspannende muziek tot aan energieke muziek om op te bewegen. Begin de dag met een dansje, zodat je eventuele spanning losdanst.

 

Als HSP ben je gevoeliger voor stress. Nou is er met stress op zich niks mis, behalve als je al een langere tijd stress ervaart. Je lontje is korter, je bent emotioneler, gevoeliger voor de woorden van anderen, en je ervaart sneller acute overprikkeling. Herken je dit bij jezelf dan is het raadzaam om hiermee aan de slag te gaan. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat deze chronische stress van zich laat horen via jouw lichaam. Hoofdpijn, migraine, slaapproblemen, overspannenheid of burn-out klachten zijn signalen dat je te lang door bent gegaan. 

Wil je daarmee aan de slag, stuur me dan een berichtje. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bekijken we samen waar je lat van hebt en wat ik voor jou kan betekenen!

 

Bovenstaande tips zijn toepasbaar bij acute overprikkeling. Ik ben heel benieuwd wat voor jou werkt, laat je mij wat weten?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.