Een dagje uit als HSPgezin.

Een dagje erop uit vraagt in ons HSP gezin enige voorbereiding.

Ik heb me weleens gewenst, én geroepen, of het niet "normaal" kan.

Maar ja, wat is normaal? Dat normaal, dat maak je zelf. Jij voor jezelf, en met jouw gezin als gezin samen. Het vergt enige voorbereiding, maar daar heb je dan wel profijt van! 

Ik neem je mee in een dagje uit met ons gezin:

 

" Waar gaan we naar toe?  Wat kan ik daar eten? Is er een wc in de buurt? Hoe ver is het rijden? Gaan we over de snelweg? Hoe laat vertrekken we? Wat voor weer wordt het vandaag? Kan ik mijn knuffels dan meenemen? Kan ik nat worden? Wie gaan er allemaal mee? Zijn we met het avondeten thuis? Welke kleding doe ik aan?" 

Een greep uit de vragen die we gesteld krijgen van onze kinderen als we ergens naar toe gaan.

Ons HSPbrein werkt associërend, en dat maakt dat er allerlei gedachtes, drempels en beren voorbij flitsten. Dat weten verduidelijkt al veel, want dan weet je waar dat vandaan komt!

Dat word nog wel eens weggezet als pietluttig zijn, moeilijk doen of alles op voorhand willen weten. Dat laatste is ook zo, dat geeft duidelijkheid en als dat er is geeft dat ook rust.

 

Als we een dagje erop uit gaan, dan zijn een aantal zaken belangrijk om van tevoren met elkaar af te stemmen:

- Hoe lang is het rijden? Bij langer dan een uur in de auto plannen we een (plas)pauze in.

- Hoe lang blijven we, oftewel hoe laat willen we weer thuis zijn? 

- Wat hebben we nodig om mee te nemen? 

 

Een dag van tevoren bespreken we ons dagje uit. Als het een plek is waar we nog nooit eerder geweest zijn kijken we altijd even op internet hoe het eruit ziet, wat er te doen is en wat er te eten is. Gaan we een hele dag erop uit dan maken we de dag/avond van tevoren de tas klaar. En ja, dat ziet er dan soms uit alsof we 3 dagen weg zijn. :) We spreken af hoe laat we ongeveer willen vertrekken, en dus ook hoe laat we opstaan. 

Wat we altijd meenemen:

- tas met kleding, ondergoed en handdoeken.

- wc papier

- toilettasje met daarin pleisters, paracetamol, roller als je geprikt bent, spray/roller met een fijne geur, nagelvijl, lippenbalsem en in de zomer zonnebrand crème.

- eten en drinken verdeeld in 2 tasjes: 1 voor de dag zelf, 1 voor op de terugweg in de auto ( thank me later...!)

- ieder kind zijn/haar eigen tas met daarin o.a. boekje om te lezen, stiften en papier, fidget toys, knuffels, kussen en soms ook een deken

- plastic zak en keukenrol bij geval van wagenziekte

 

Op de dag van vertrek weten we inmiddels dat we tijd genoeg mogen inplannen voordat we vertrekken. Opgejaagd worden geeft stress, en das geen fijn ingrediënt voor een gezellig dagje uit! Goed ontbijten, een laatste check of alles in de tas zit en dan maakt ieder z'n eigen plekje in de auto klaar. Voor vertrek nog even allemaal nar de wc en dan de auto in. Meer dan eens komt het voor dat we, als we de straat uitrijden toch nog "iets" vergeten zijn en nog even terug rijden. Inmiddels lachen er erom en weten we dat dit een beetje bij ons hoort!

Afhankelijk van waar we heen gaan plannen we een tussentijdse (plas) pauze, en dat bespreken we ook met onze kinderen. Dat we om X uur ergens stoppen. Voordat we op plaats van bestemming zijn spreken we ook af hoe laat we weer  naar huis toe gaan. 

 

Genieten van een dagje uit, ook in een druk pretpark, speeltuin of winkelcentrum. Zorg bij aankomst dat je even kunt landen, zeker als het een plek is waar je nog nooit bent geweest. Dat je weet waar de wc is, je alle prikkels op je in laat werken. Spreek elkaars verwachtingen uit, waar wil je heen, wat wil je zien? En zorg op tijd voor een moment van pauze om alle prikkels te kunnen verwerken.

 

Alles bij je hebben en meenemen, en aan het einde van de dag zien dat je bijna niks nodig hebt gehad. Gebeurd ons vaak, en toch nemen we iedere keer weer alles mee.  Waarom? Het geeft veiligheid en rust. Weten dat als je nat word je schone kleding bij je hebt, je geprikt wordt door een mug/bij je iets verzachtends bij je hebt, je bij een stink-wc even die fijne spray kunt gebruiken, en je op tijd iets kunt eten en drinken zonder in een draak te veranderen of toch kunt eten omdat de rest niet lekker is, dat geeft rust. En ja, de lievelingsknuffel van de kinderen gaat mee in de auto, en daar blijft ie ook. Zodat ze op de terugweg in de auto iets fijns van thuis bij zich hebben en kunnen ontspannen. Terwijl je uit die 2e tas nog iets te drinken en te knabbelen pakt, want ook dat werkt ontprikkelend!

 

Ben je een hele dag op pad geweest en laat thuis? Reken dan op overprikkeling! Dan kan zich op verschillende manieren uiten, van verdriet en huilen, tot boosheid. Ben je erop voorbereid dan is dat al het halve werk, en valt het misschien wel mee. Helpend hier in huis is douchen, of even de handen en polsen afspoelen onder stromend water. Na een dagje weg ( ook een feest, verjaardag) plannen we een dag rust, de prikkels te verwerken en ieder op zijn/haar manier op te laden en ook na te genieten!

 

Kortom, hoogsensitiviteit en een dagje weg gaan prima samen! Bereid voor, weet wat je nodig hebt, geniet, en rust uit. Zo creëer je voor jouw eigen normaal!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.